به گزارش همشهری آنلاین به نقل از بیزنس اینسایدر، پرواز تهران-کییف ساعت ۶:۱۲ صبح روز چهارشنبه از فرودگاه امام خمینی(ره) بلند شد و درست دو دقیقه بعد ارتباط خود را با برج مراقبت از دست داد. اطلاعات و تصاویر نشان میدهد بخشی از موتور سمت راست و بدنه هواپیمای اوکراینی در آتش سوخته و تلاشهای خلبان برای بازگشتن به فرودگاه هم بدون نتیجه مانده است. در نهایت بویینگ ۷۳۷-۸۰۰ جایی نزدیک پرند زمین خورد و ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه آن کشته شدند.
اندکی پس از این اتفاق و با باز شدن بازار سهام در آمریکا، ارزش سهام بویینگ در وال استریت حدود ۲.۳ درصد سقوط کرد و این شرکت ۴.۳ میلیارد دلار از سقوط بویینگ اوکراینی ضرر کرد. بویینگ که پیشتر به دلیل سقوط کردن دو فروند هواپیمای مکس ایت به شدت تحت فشار بود و تازه داشت دوباره جان میگرفت، با سقوط روز چهارشنبه بار دیگر ارزش خود را از دست داد و به نظر میرسد تلاشها برای بازگرداندن مکس ایت به خطوط پروازی هم به تاخیر بیفتد.
همزمان با افت ناگهانی ارزش بویینگ، برجسته شدن خبر احتمال سقوط هواپیمای اوکراینی با شلیک موشکهای پدافندی ایران تا حدودی فضا را به نفع شرکت بزرگ هواپیماسازی کرد. چند رسانه آمریکایی به نقل از دو منبع ناشناس در پنتاگون ایران را مسئول سقوط هواپیما دانستند و کمی بعد هم نخستوزیر کانادا، رئیس جمهوری اوکراین و چند مقام اروپایی همان ادعای فعلا بدون سند را تکرار کردند تا بار سنگین بیاعتمادی از دوش بویینگ تا حدودی برداشته شود.
سهام بویینگ که برای ماههای آینده ۴۱۹ دلار خرید و فروش میشد، تا مرز ۳۷۱ دلار پایین آمد و این یعنی حدود ۱۲ درصد کاهش برای معاملههای ۱۲ ماه آینده. دو سقوط بویینگ ۷۳۷ مکس ایت بزرگترین ضربه را به اعتبار و ارزش این شرکت زد و حالا اگر نقص فنی عامل اصلی سقوط بویینگ ۷۳۷-۸۰۰ باشد، بعید است دیگر بویینگ بتواند سرپا بماند. کاهش چند میلیارد دلاری ارزش سهام میتواند با کاهش درآمد در بازار داخلی آمریکا بویینگ را به مرز ورشکستگی برساند.
با سقوط هواپیمای اوکراینی در تهران، خرید سهام بویینگ در بازار وال استریت به شاخص ۱۱ رسید، شاخص نه خرید نه فروش تا ۱۵ بالا رفت و کارشناسان برای شاخص فروش هم عدد سه را اعلام کردند. خرید و فروش سهام بویینگ در روز گذشته روی رقم ۳۶۷ دلار توافق شده بود.
وقتی رسانههای آمریکایی در آخرین ساعتهای روز پنجشنبه به وقت تهران موضوع دخالت موشک را در سقوط هواپیما مطرح کردند، ارزش سهام بویینگ کمی کمتر از دو درصد بالا رفت و این یعنی رسانهها با برجسته کردن یک احتمال، میتوانند میلیاردها دلار به یکی از بزرگترین شرکتهای آمریکا کمک کنند.
پس از سقوط دو فروند بویینگ ۷۳۷ مکس ایت، احتمال میرفت مدل NG هم همان مشکل مکس را داشته باشد اما اداره هوانوردی فدرال آمریکا فعلا پرواز این مدل را ممنوع نکرده است. فقط ۶۷۰۰ جت NG در گوشه و کنار دنیا پرواز میکنند و زمینگیر شدن این تعداد میتواند بویینگ را ورشکست و خطوط هوایی دنیا را به مرز سقوط برساند.
نظر شما